Dear readers,

BAHASA KELANTAN vs BAHASA KUALA LUMPUR

dicoret-coretkan kecikyaya
Ehem ehem hari ni aq nk cerite sikit pasal tajuk kat atas tu.. Semalam hari rabu kat Pasir Mas Kelantan ade pasar malam.. So aq ngan muka seposen keluar la ngan kawan aq.. Kawan aq ni orang KL.. Kitorang keluar naik teksi.. Pastu aq macam biasa la bila kawan aq bercakap ngan aq gune loghat  KL,aq gune loghat  Kelantan.. Pastu tetibe plak pakcik bawak teksi ni gelak gelakkan aq sebab aq bercakap ngan kawan aq gune loghat Kelantan.. Aq dalam hati “ehhh apehal ngan pakcik ni,salah kew kalau kite bercakap gune loghat Kelantan ngan orang yang bukan berasal daripada negeri Kelantan??”.. Pastu aq diam jewla kan malas nak ambik port sangat.. Pastu pakcik tu pown cakap aq ni tak boleh dok KL ni sebab tak pandai cakap KL.. Hello pakcik saya pernah ok dok KL.. Siap kutuk kutuk aq lagi cakap aq ni asal daripada hutan la ape benda la kan dok merapu sampai diri sendiri tak sedar gune loghat KL pown dah macam sengau.. Sebelum pakcik nak kutuk kutuk saya,pakcik kena cermin dulu diri pakcik tu pandai sangat kew cakap KL sampai nak kutuk kutuk orang.. Pakcik tu cakap ngan kawan saya macam ayam jew.. Aq dah geram ni.. Tapi aq just cakap dalam hati jewla kan sebab aq pikir pakcik tu dah tua tak kan nak cakap kurang ajar camtu kan.. Lagipun aq rasa tak salah kite gune loghat Kelantan ngan orang negeri lain asalkan dorang faham bahasa kite.. Selagi benda tu tak berdosa, tak salah di sisi undang undang negeri aq suke jew gune loghat Kelantan.. Lebih baik kite agung agungkan bahasa negeri kite daripada kite agung agungkan bahasa penjajah.. Lagipun aq dok Kelantan bukannyer KL.. Berpijak di bumi yang nyata la pakcik jangan nak hipokrit sangat.. Aq akan gune loghat KL kalau kawan aq tak faham ape yang aq cakap.. Kang aq speaking ngan kawan aq mencarut plak pakcik ni nanti.. Kalau aq gune bahasa mat salleh entah pape la nanti pakcik tu dok kutuk kutuk aq..


Ala kalau pakcik nak ngorat saya pakcik cakap jewla tak payah nak kutuk kutuk ok..tengok saye single lagi..wakakkka



Lots of love,

 
Thanx for Reading,AKU SAYANG KAMU

5 tulisan cantik:

budak kecik on February 25, 2013 at 10:58 AM said...

kahkahkahkahkahkahkahkahkah

mg saem ngn org kay el mano pulok nih weyh?? pokcik tu nok ngorat mg lah. sbb tu dio dok beria nok mapuh mg. yg tu pun tara paham kaa? hahaha

$yuhada $yada on February 26, 2013 at 5:03 PM said...

salam :) kalau sudi jemputlah join :) http://syuhadasyada.blogspot.com/2013/02/segmen-nombor-kegemaran-anda.html

Hijab & such... on March 8, 2013 at 9:20 AM said...

Hi Kecikyaya,

kami boleh restock pasley lau yaya nak. max dalam 1 minggu gitu. leh tunggu? :)

Terima kasih.

~Hanie Ladyhlomanie~ on March 14, 2013 at 5:53 PM said...

Salam.. hehehe. ala dik, dont take serious psal sume tuh~ mlut org kita xleh nk tahan.. pi lau kita jage peribadi elok2, org mesti respect kite lbeyh~ Die xtahu kita siapa so, anggap die ckp dgn dinding~Anyway nice blog...

Nurul Najihah on March 15, 2013 at 8:56 PM said...

bagus _ nye sis ; tetap gune bahasa negeri sis ...

# najihah respect sis kerna najihah xboleh buwat macam sis walaupon najihah owang ganu :)

Post a Comment

 

welcome to KECIK YAYA's blog © 2010 Web Design by Ipietoon Blogger Template and Home Design and Decor